fallback

Илон Мъск: Изкуственият интелект може да доведе до нова световна война

Предприемачът смята, че тази технология може да доведе до нова международна битка за надмощие

16:03 | 04.09.17 г. 8

Предприемачът Илон Мъск отправи ново предупреждение за изкуствения интелект, като каза, че той може да доведе до трета световна война, пише CNBC.

Коментарът му е в отговор на руския президент Владимир Путин, който в петък коментира, че първият световен лидер в изкуствения интелект може „да се превърне в господар на света“.

"Конкуренцията в доминацията чрез изкуствен интелект на национално ниво вероятно ще причини трета световна война“, коментира главният изпълнителен директор на Tesla и Space X.

Путин заяви, че разработването на изкуствен интелект води едновременно до „огромни възможности“ и „заплахи, които трудно могат да бъдат прогнозирани“. "Който и да стане лидер в тази сфера, ще се превърне в господар на света“, обобщи той по време на среща със студенти в петък (1 септември).

САЩ в момента са смятани за страната, която е водеща в областта на изкуствения интелект. Технологични гиганти като Google и Microsoft инвестират огромни суми пари в проучвания и развитие на проекти.

През миналата седмица обаче от доклад на Goldman Sachs се видя, че Китай може да има потенциала да настигне САЩ в това отношение.

"Вярваме, че технологията за изкуствен интелект ще се превърне в приоритет в графика на правителството и очакваме бъдещи национални/регионални политики и подкрепа чрез финансиране за изкуствен интелект“, заяви инвестиционната банка.

Илон Мъск коментира често изкуствения интелект. Миналата седмица той се включи в писмото, което лидерите на компании за роботи изпратиха на Организацията на обединените нации. В него те я призовават да забрани създаването на роботи убийци.

Мъск дори предположи, че развитието на технологията може да донесе по-голям риск за света, отколкото ядрен конфликт със Северна Корея.

Последните му коментари идват точно навреме. В неделя Северна Корея заяви, че е провела успешен тест на водородна бомба.

Мъск смята, че има шанс войната да бъде автоматизирана.

Той дори обяви, че е скептично настроен към идеята, че Северна Корея ще изстреля собствено ядрено оръжие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:55 | 14.09.22 г.
fallback